Winamp
Dobrodošli na zvaničnu stranicu Zlatar radija. Od sada nas možete slušati i putem interneta.

Meštani blokirali gradsku deponiju u Prijepolju

14. Mart, 2017 - 09:28 | Postavio: Administrator

slika Meštani Zaluga i okolnih naselja blokirali su danas deponiju Stanjevina na ulasku u Prijepolje iz pravca Bistrice, jer lokalna vlast nije učinila ništa da se ona izmesti kako su meštani krajem prošle godine zahtevali peticijom.

Nakon višečasovnog protesta oni će organizovati danonoćna dežurstva kako bi sprečili komunalce da ovde i dalje odlažu smeće.


U prigradskom naselju Zalug i obližnjem Purića potoku ima više od 3.000 žitelja, a najbliže kuće su svega stotinak metara udaljene od deponije Stanjevina koja je odavno prebukirana i predstvalja ruglo grada.


Ugroženi meštani tvrde da opštinska vlast izbegava da sa njima razgovara o problemu koji ih tišti skoro tri decenije.– U komunalnoj inspekciji su nam rekli da su naredili da se deponija zatvori i prekrije zemljom, ali da nisu dali rok. To može da potraje, ali mi više nemamo strpljenja. Kako više nema mesta, komunalci gomilaju smeće u vis ili ga guraju ka reci. Pri većem vodostaju Lim onda plavi imanja, a kada se voda povuče u korito iza nje po dvorištima, njivama i voćnjacima ostaju gomile smeća. Uguši nas i dim sa deponije – kaže meštanin Mirza Turković, jedan od organizatora protesta.Nedaleko od smetilišta, na suprtonoj obali Lima, nalazi se i izdvojeno odeljnje OŠ „Vladimir Perić Vlater“ u kome nastavu pohađa 70 đaka i 12 predškolaca.


– Najbrojnije smo četvororazredno izdvojeno odeljenje u opštini, ali šta vredi kada deponija ugrožava zdravlje dece. Smrad sa deponije štiri se školskim dvoristem i ulazi u učionice pa strahujemo i od zaraze – ogorčeni su meštani.


Deponija Stanjevina je na uskom pojasu između magistrale ka moru i toka Lima. Pre dvadesetak godina privremeno je zatvorena nakon protesta meštana, a otpad je tada odvožena na deponiju u Druglićima koju koriste Priboj i Nova Varoš. Međutim, nakon NATO agresije Stanjevina je opet otvorena i na njoj se otpad deponiju i danas.


– Pošto Smeće ne prekrivaju zemljom psi lutalice i ptice ga razvlače po našim dvorištima, a leti ne može da se živi od rojeva muva koji uleću u kuće. U Zalugu je i dosta zasada pod malinom i drugim voćem, ali nam dim i smrat sa deponije teraju kupce – kaže meštanin Slavenko Stiković.


Izvor:Blic


Autor:Željko Dulanović